+

Bliv klædt godt på til valget

Et nyt folketingsvalg står for døren. Danskerne skal til stemmeurnerne, og for mange er det første gang. Der er mange partier på valg og dertil mange nye, og derfor kan det ved første øjekast virke uoverskueligt at danne sig et overblik over, hvem der står for hvad, og hvem man skal stemme på.
 Især hvis det er første gang, man skal stemme, kan det være svært at vide, hvordan man skal gribe det an. Derfor kommer her en kort guide til, hvad man kan gøre for at blive klædt bedre på til at sætte sit kryds.

Følg med i nyhederne og dan dig et overblik over kandidaterne

Et godt sted at starte for at finde ud af, hvem man skal stemme på, er at tage én, eller gerne flere, af de forskellige valgtests der findes på internettet. Det kan give dig en god umiddelbar fornemmelse for, hvor du ligger politisk, og hvilke kandidater, der stiller op i din valgkreds.
 Det er dog begrænset, hvor meget valgtest kan fortælle dig. Hvis du vil vide mere om de enkle kandidater, kan du læse mere her, og hvis du vil danne dig et mere generelt overblik over valget, kan du følge linket her.
 Når du først har dannet dig et godt overblik over partierne og kandidaterne, kan du følge mere målrettet med i nyhederne og valget. Det handler i bund og grund om at tilegne sig så meget viden, så man kan følge kritisk med i nyhedsstrømmen.
 Én ting er nemlig, hvad kandidaterne og partierne skriver i deres partiprogrammer og udtalelser til medierne, en anden er, hvordan de forvalter deres embede og politik i praksis. Derfor er det vigtigt at følge med i nyhedsstrømmen, og måske også at kigge tilbage i tiden og se, hvordan kandidaterne tidligere har forvaltet offentlige embeder.
 Det kan give et mere objektivt billede af det politiske virke, der ikke på samme måde er farvet af valgkampsretorikken, der nogen gange kan komme til at love guld og grønne skove i valgløfterne.

 

Tags: